joi, 17 octombrie 2013

Greseala - o forma de evolutie


ȋṭi voi expune pǎrerea mea despre greșealǎ ca formǎ de evoluṭie.

Ȋncǎ din vremea copilǎriei mi s-a indus cǎ a greși are consecinṭe tragice, precum: pedepse, reacṭii adverse ale celor din jur ( mǎ refer la certurile pe care mi le proporṭionau pǎrinṭii, profesorii, etc.), ore ȋntregi de moralǎ ( teoria chibritului bǎnuiesc cǎ era la modǎ :) , ȋn fine toṭi cei care aveau sau ȋși ȋnsușeau o anumitǎ autoritate asupra-mi, ȋmi transmiteau prin al lor comportament cǎ a greși este un lucru negativ.
Dar experienṭa pe care mi-a oferit-o viaṭa, mi-a demonstrat cǎ a greși este un lucru firesc; face parte din fluxul natural al omenirii, oricât m-aș chinui eu sǎ nu fac greșeli, tot ,,aș cǎlca pe bec”, deci prima lectie de viaṭǎ: greșeala este inevitabilǎ, dar trebuie asumatǎ, deoarece toatǎ viaṭa vom greși. Și tot strǎbǎtând așa eu drumul acesta numit viaṭǎ, am descoperit cǎ greșeala poate fi transformatǎ ȋntr-un avantaj și privitǎ ca pe o formǎ de evoluṭie. Sǎ nu uitǎm cǎ toate deciziile sunt compuse din avantaje și dezavantaje ( din erori și nimereli :) ).
Ȋn urma investigaṭiilor realizate de Lisa Blackwell și Kali H. Trzesniewski (fiind ambii psihologi) care s-au desfǎșurat ȋn Statele Unite la ȋnceputurile anului 2007; au fǎcut public un studiu despre cum reacṭioneazǎ persoanele ȋn contact cu erorile.
Și uite așa s-a ajuns la concluzia cǎ ai douǎ tipuri de persoane :
* cele care ȋși pierd ȋncrederea ȋn sine, dacǎ fac erori, deoarece acestea atribuie erorii o lipsǎ de abilitate și evitǎ noi provocǎri, fiindcǎ nu sunt dispuse sǎ ȋși asume riscurile de a greși.
* și acele persoane care cred cǎ erorile le oferǎ oportunitǎṭi noi, dorindu-și sǎ ȋnveṭe cât mai multe și asumându-și riscul greșelilor, iar ca și trǎsǎtura comunǎ acestea din urmǎ au convingerea cǎ, dacǎ muncesc mai mult, obṭin mai mult.
Draga mea din care grup vrei sǎ faci parte ?
Ai sǎ te ȋntrebi bǎnuiesc eu : Cum poṭi transforma o greșeala ȋntr-un avantaj ?
Iar eu ȋṭi voi rǎspunde :
1. Cel mai important este sǎ ȋṭi dai seama cǎ ai greșit ;) . Dupǎ sǎ știi sǎ rǎspunzi la ȋntrebǎrile : Ce, Unde și Cum ai greșit?
2. Un mare avantaj este cǎ, odatǎ ce ai trecut de prima etapǎ, ai sǎ știi ce nu trebuie sǎ faci ȋn viitor. Ȋn acest mod (adicǎ greșind :) ) minimizezi procentajul de erori posibile.
3. Ȋn momentul ȋn care ȋṭi dai seama cǎ greșești, pur și simplu te oprești din activitatea cu pricina și realizezi cǎ trebuie sǎ faci schimbǎri.
4. Ȋṭi rǎspunzi frumușel la ȋntrebǎrile din etapa 1. ȋṭi refaci strategia ;) .
5. Și uite așa urmând acești pași, refǎcând strategia de fiecare datǎ când greșești te vei șlefui, gǎsind drumul corect.
Umila mea pǎrere este, cǎ trebuie sǎ te observi pe tine ȋnsǎṭi și sǎ ȋncerci sǎ te cunoști cât mai bine, conștientizând cauza reacṭiilor tale.

Carlos Travis, profesoara de psihologie a Universitǎṭii din California și Elliot Aronson, profesor de psihologie ȋn diverse Universitǎṭi ale Statelor Unite au dedicat ani din viaṭa lor pentru a studia mecanismul de autojustificare umanǎ :) .
Dupǎ observaṭiile de rigoare aceștia au ajuns la concluzia cǎ : acest mecanism permite persoanelor sǎ se autoconvingǎ pe ele ȋnsele, de faptul cǎ au fǎcut tot ce au putut, și cǎ la momentul respectiv era cea mai bunǎ alegere, și au mai dedus ei: cǎ acest mecanism este ca o frânǎ ȋn a-ṭi recunoaște erorile, ȋn a le asuma, și evident, ȋn a cǎuta soluṭii pentru remedierea acestora. Mai pe limba mea, autojustificarea potenṭeazǎ creativitatea ȋn a gǎsi scuza perfectǎ ! ;)
Sper cǎ acest articol sǎ ȋṭi cǎlǎuzeascǎ drumul spre succes!
- See more at: http://femeieactuala.ro/wp/afla-aici-cum-po%E1%B9%ADi-transforma-greseala-%C8%8Bntr-o-forma-de-evolu%E1%B9%ADie/#sthash.kT6WPyca.dpuf

luni, 14 octombrie 2013

INVITATIE LA MEDITATIE PENTRU A DEVENI PARINTI MAI CONSTIENTI - 20 octombrie 2013

Vrem să lăsăm copiilor noştri o lume mai bună. Acesta să nu fie doar un vis confuz, ci să devină un ideal limpede şi activ urmat prin tot ceea ce gândim, simţim şi făptuim în lume. Atât la nivelul micro al familiei, cât şi la nivelul macro al societăţii.

Pentru aceasta avem nevoie de curaj, putere interioară şi fidelitate faţă de idealurile noastre şi faţă de lumea spirituală.

Vă invit la o meditaţie comună,de 10-20 minute, duminică 20 octombrie, ora 10 dimineaţa.

Fiecare, acasă la el, în acelaşi timp, indiferent de forma meditaţiei sau rugăciunii:
Vom ruga toate Ierarhiile Spirituale de Lumină şi Iubire şi pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să trezim în sufletele noastre conştienţa de Fiinţe Spirituale. Din această conştienţă sa găsim în noi voinţa şi forţa de a ne schimba, de a face paşi în evoluţia noastră, conform cu Voia Divină.
Strădania conştientă a părinţilor pentru progres este cel mai bun mediu pentru sănătatea fizică, sufletească şi spirituală a copiilor, precum şi pentru evoluţia, educarea lor în sensul cel mai larg.
Să devenim părinţi mai conştienţi, mai responsabili, să găsim forta interioară, curajul şi fidelitatea de a acţiona constant, la nivel micro şi macro, pentru a construi cel mai bun viitor pe care ni-l putem permite. Pentru copiii nostri si in acord cu Voia Divină.

PS:
Meditatia se face in fiecare duminica la ora 10.